Wednesday, November 26, 2014

Шоколадово карамелени бонбони




      За важните дни в живота на децата ни. За упоритоста, с която преодоляват всички трудности при обучението си в България. За всички работещи студенти. Малко шоколадово карамелено вълшебство с пожелание за повече сладки моменти в техния живот. И за дъщеря ми, която днес защити с отличие дипломната си работа като бакалавър. 
     


      Необходими продукти

8  карамелени бонбона нарязани на парченца
120 гр. карамелизирани фъстъци
100 гр. смлени обикновени бисквити
1 млечен шоколад, разтопен на водна баня
1 натурален шоколад, разтопен на водна баня
50 гр. разтопено краве масло
30 гр. какао
60 гр. прясно мляко, в което са разтопени 3 карамелени бонбона
20 нарязани на парчета черешки Мараскино
4 с.л. кафява захар
1 с.л. уиски
4-5 капки ромова есенция

 Карамелизирани фъстъци

     Фъстъците се запичат за 5 мин в загрята на 250 градуса фурна. След като изстинат, се обелват. В тенджерка се слагат 3-4 с.л. захар да се карамелизира. Прибавят се фъстъците, разбъркват се бързо, за да не изгори захарта, и се изсипват върху кухненска хартия.
След изстиване се начукват с чук за пържоли или се смилат едро с блендер.

Карамелено мляко

      Млякото се затопля на котлона. Прибавят се трите нарязани карамелени бонбона и се разбърква до пълното им разтапяне. Може да добавите още бонбони. Въпрос на вкус. Оставя се да се охлади.



     Ако искате фъстъците да хрускат и да се усещат нарязаните карамелени бонбони смесете всички продукти с лъжица. Аз, лично,  харесвам  когато карамела хруска в бонбоните. 
Ако искате бонбоните да са по фини използвайте блендер.
Покрийте сместа с фолио и приберете в хладилник докато се охлади. Помагайте си с чаена лъжичка и оформете малки топчета. 



       Може да оставите топчетата без глазура, но задължително върху кухненска хартия или в книжни капсули, защото са лепкави. Оваляйте ги в какао, орехи, кокос. Но, най-вкусни са полети с шоколад .



 Сладък път, в търсене на подходяща магистратура !












No comments:

Post a Comment