Wednesday, November 12, 2014

Маслени бисквити


Не се учудвайте от количеството на продуктите за бисквитките. Това са този вид бисквитки, при които приготвяте основно тесто, прибавяте каквото си поискате, оформяте по желание и накрая имате няколко вида бисквитки с различен вкус, достатъчни да почерпите  колеги, за следобедно кафе с приятели и така, между другото, докато пишете нова публикация, четете интересна книга или гледате кулинарно предаване. Харесах си рецептата от тук.


Необходими продукти за основното тесто

550 г. меко масло, нарязано на парчета
420 гр. фина кристална захар
730 гр. брашно
9 гр. сол 
10 гр. ванилов екстрат (използвах ванилова есенция )


Поставих всичко в робота да се смеси, след това доомесих бързо на ръка. 


Разделяме тестото на шест равни части.
  Прибираме в хладилника за половин час. 
   Докато чакаме приготвяме другите продукти.







1. За бисквитки с фъстъчено масло и орехи

138гр. фъстъчено масло
60 гр. смлени орехи


Прибавяме фъстъченото масло и смлените орехи към една част от тестото. Омесваме хубаво. Оформяме на руло върху стреч фолио. Прибираме във фризера за половин час. След това нарязваме парчета около 5 мм. Поставяме  в тава, застлана с пекарска хартия. Печем 18 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.

2. За портокалови бисквитки

настърганата кора на един портокал
половин капсула портокалова есенция


Начинът на омесване и оформяне е същия, като на бисквитките с фъстъчено масло. Печем на 170 градуса за 15 мин. в предварително загрята фурна.


3.Топчета с орехи и белтък

един белтък, разбит леко 
100 гр. смлени орехи


Оформяме  топчета, колкото малък орех. Потапяме първо в разбития белтък, след това овалваме в смлените орехи. Прибираме във фризера за половин час. Печем на 170 градуса за 15 мин. в предварително загрята фурна.

4. Бисквити с череши Мараскино

60 гр. нарязани на ситно череши Мараскино, смесени с половин капсула ромова есенция


Тестото разстиламе  на пласт с дебелина около половин см. Поръсваме с нарязаните череши. Навиваме на стегнато руло. Прибираме във фризера за половин час. Нарязваме на кръгчета с дебелина 5мм. Печем на 170 градуса за 15 мин. в предварително загрята фурна.

6.Бисквити с шоколад

100гр.  шоколад на капки или нарязан на малки парчета натурален шоколад



Начинът на оформяне и печене е като на  портокаловите бисквитки

7. Бисквитки с шоколад и сушени плодове

 3 с. л. сметана и 3 редчета нарязан натурален шоколад смесваме и разтапяме,
освен това около 50 гр. сушени плодове

Последната част от тестото оформяме на руло и завиваме в стреч фолио. Прибираме във фризера за половин час. След това нарязваме на кръгчета с дебелина 5 мм. Печем за 15 мин. в предварително загрята на 170 градуса фурна. След като изстинат намазваме с разтопения шоколад и поръсваме с нарязаните на ситно сушени плодове или захарни топчета.



Сладките търпят много вариации. Може да добавяте към тях всичко, което ви харесва- сладко, ядки, сушени плодове. Може да  украсявате по желание. Идеални са за идващите коледни празници.



























No comments:

Post a Comment