Tuesday, November 25, 2014

Тиквени курабийки



      На принципа, че колкото по малко храна се изхвърля, толкова по-добре, реших да направя нещо с част от продуктите, които ми останаха след приготвяне на вкусния тиквеник. Защо да не са сладки с тиква. Никога не бях опитвала или пък правила нещо подобно. Но за всичко си има първи път. Получиха се вкусни и ухаещи на подправки курабийки, идеални за сутрешното мляко или чай. А това са продуктите, които използвах :



1/2 ч.ч пюре от сварена тиква
1/4 ч.ч портокалов сок
70 гр. разтопено масло
1 яйце
1 с.л. стафиди
1 с.л. шоколадови капчици, може да използвате шоколад, нарязан на малки парченца
5 с.л. кафява захар ( ако тиквата и портокала не са достатъчно сладки може да добавите още малко захар)
1 с. л. натрошени филирани бадеми,останали след приготвянето на една торта)
щипка сол
300-350 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
малко канела, индийско орехче, джинджифил и ромова есенция

      Смесих всички продукти и започнах да добавям брашното. Ако ви допаднат курабийките и решите да си направите, прибавяйте брашното постепенно, за да не стане тестото много твърдо. Замесих средно твърдо тесто, от което направих топчета с големина на орех. 
Изпекох в покрита с пекарска хартия тава в предварително загрята 180 градуса фурна за 20-25 минути. 


Иделно допълнение към чаша прясно мляко в студените зимни дни.


Да ви е сладко !







No comments:

Post a Comment