Sunday, November 23, 2014

Тиквеник



       Тиквеника няма нужда от много представяне. Лесна и достъпна баница за всяка домакиня. Основните продукти за тиквеника са тиква, захар, бисквити, мазнина. Всичко друго е въпрос на вкус и импровизация. Навремето, когато бях малка, майка ми приготвяше тиквеника с домашни точени кори, но сега, в забързаното ежедневие предпочитам да го приготвям с готови. Всеки път правя тиквеника по различен начин, в зависимост от продуктите, с които разполагам. В този вариант не задушавам тиквата, слагам я сурова.

Необходими продукти 

800 гр. обелена тиква, настъргана на ситно ренде
1 ч.ч едро смлени орехи
3/4 ч.ч. захар (може да намаляте или увеличавате количеството на захарта, според сладоста на тиквата )
3/4 ч.ч. смлени бисквити
3/4 ч.ч. смесени масло и олио, равни количества (може само масло или само олио)
2 с.л. стафиди, накиснати за около 5-10 мин в 2-3 с.л. уиски или коняк
5 големи фурми, от големите, нарязани на парчета (може и повече )
настърганата кора на един портокал (от  портокалола, след като сте настъргали кората, изцедете сок, който ще ви е необходим за намазване на тиквеника след изпичане)
1 к.л. канела
малко индийско орехче и джинджифил
пудра захар за поръсване

500 гр. кори за баница


Смесвате всички продукти и разбърквате добре.



             Вземате две кори, поръсвате с по 4-5 с.л. от тиквената смес и завивате на руло. В тава, намазана с масло или олио, нареждате рулата едно до друго или завивате на "охлюв". Печете около 45 мин. на 170 градуса.  Намажете изпечения тиквеник с прясно изцедения портокалов сок с помощта на четка.( Останалия от намазването сок ми даде идея за вкусни курабийки с тиква.Така де, днес е ден на тиквата). Поръсете обилно с пудра захар.


Вкусен е както топъл, така и студен.


Приятен апетит !







No comments:

Post a Comment