Saturday, December 6, 2014

Шаран в тесто




Днес е Никулден, и въпреки, че нямаме именници, в къщи си имам от ден на ден, все по-запален рибар. В семейството ми, по традиция, винаги сме приготвяли шаран. Пълнен с лук или пържен. Тази година, по идея на моята половинка, приготвих шаранчето по различен начин.
Мисля си аз от предния ден, как ще си изпържа шаранчето, ще си направя картофена салатка, и традицията пак ще е спазена, но моя мил раннобудник гледал по телевизията как се прави шаран в тесто и реши, че точно това му се похапва. Можеш ли да му откажеш. Нищо, че вече е запален рибар, не е почитател на рибните ястия. Похапва си, но след това винаги търси още нещо.
Шаран в тесто. Никога не бях приготвяла шарана по този начин. Нямах много време да избирам рецепти и се спрях на първата, която ми допадна. Естествено, направих промени за да я пригодя за нашите вкусове.

А, ето и променената рецепта :

1 шаран ( при нас 1,6 кг. изчистен)
1 яйце
малко масло за намазване на тавата и брашно за поръсване

за тестото :

500  гр.  брашно
150  гр.  масло
8  с. л.  студена вода
80  мл.  бяло вино
щипка черен пипер

за плънката :

1  глава кромид лук
1  морков
глава целина, колкото яйце
1  домат
1/2  ч.ч  ориз
6  с.л.  олио
50  гр.  натрошени орехови ядки
1  ч.л.  сол
щипка черен пипер
2  с.л.  нарязан пресен риган
1/2   ч.ч  вода
50  мл.  бяло вино



Начин на приготвяне :

Пресяваме брашното в купа. Прибавяме солта и студеното масло, нарязано на парченца. Стриваме с ръце, да се получат трохи. Наливаме водата и виното. Омесваме меко и еластично тесто, покриваме и прибираме в хладилника докато приготвим плънката.

Почистените и измити лук, морков и целина нарязваме на ситно. В тенджерка сгорещяваме олиото и задушаваме зеленчуците на умерен огън за около 4-5 минути. Прибавяме измития ориз и запържваме, докато стане прозрачен. Домата се настъргва и се добавя към ориза. Посоляваме. Сипваме виното и водата. Задушаваме под капак, докато ориза поеме водата. Прибавяме счуканите на ситно орехови ядки и ригана. Махаме от огъня.

Изрязват се перките на шарана. Посолява се отвътре. След като се напълни с плънката се зашива с конец.
Подходяща тава се намазва с масло и се поръсва с брашно.

Разделяме тестото на две. Върху пекарска хартия разточваме овална кора с дължината на рибата. Прехвърляме в тавата. Отгоре поставяме напълнения шаран и покриваме с втората кора. Защипваме хубаво краищата, като изрязваме излишното тесто. Не се притеснявайте ако някъде се накъса. Спокойно можете с изрязаното тесто и с мокри ръце да запушите дупчиците. Аз даже махнах главата защото тавата ми не беше достатъчно голяма. С ножица или нож правите украса отгоре. Намазвате с разбитото с малко вода яйце.



 По рецепта би трябвало да се изпече доста по- бързо, но на мен печенето ми отне три часа в предварително загрята на 180 градуса фурна, като след втория час покрих шарана с алуминиево фолио.
Поради факта, че приготвях за първи път шаран по този начин, проверявах от време на време, през една дупчица , готовноста на ориза.



С нетърпение  започнах да режа шарана на порции.


Изглеждаше и ухаеше вкусно! А дали щеще да се хареса....


С гордост мога да кажа, че така приготвен, шарана задоволи напълно капризния вкус на моя мъж.





No comments:

Post a Comment