Friday, November 14, 2014

Спагети със заешко месо и хрупкава коричка





Необходими продукти

за марината



2 с. л. горчица
1 скилидка пресован чесън
200 мл. бяло вино

за соса със заешко месо



600 гр. заешко месо
3-4  с. л. зехтин
1 средно голяма глава кромид лук, нарязан на ситно
1 ч. л.сушена чубрица
1 с. л. пресен нарязан магданоз
3 малки стръка нарязана целина
половин чаена лъжичка сол
150 мл. нискомаслена или готварска сметана
1 ч. л. царевично брашно или нишесте
2 литра топла вода



за хрупкавата коричка

30 гр. галета
100 гр. настърган кашкавал
1 с. л. нарязан магданоз

за спагетите

200 гр. спагети
2 литра вода
1 ч. л. сол
2 с. л. зехтин

1. Смесете горчицата с чесъна и бялото вино. Разбъркайте хубаво месото с готовата марината. Покрийте и приберете в хладилника за един час.

2. Загрейте зехтина в тенджера. Изпържете лука и целината за 2-3 мин. до омекване.

3. Извадете месото от маринатата, без да я изхвъляте, прибавете към лука и запържете за 5 мин. на умерен огън.

4. Добавете чубрицата, магданоза, целината, маринатата, черния пипер. Сипете топлата вода и гответе под капак за час и половина (при мен това бе времето, за което се свари заешкото) на умерен огън, докато омекне добре месото.

5. Сварете спагетите, според указанието на опаковката. Преди да пусна спагетите във врящатата вода прибавям  сол и зехтин. След сваряване отцеждаме от водата.

6. Смесваме брашното и сметаната и добавяме към соса със свареното заешко. Оставяме да поври за минута-две, изключваме котлона и прибавяме сварените спагети. Разбъркваме добре. Изсипваме в тавичка, поръсваме със смесените кашкавал, галета и магданоз. Запичаме до зачервяване в предварително загрята на 250 градуса за 3-4 минути.


Рецептата е адаптирана от книгата "Домашен пир" на Рийдърс Дайджест











No comments:

Post a Comment