Wednesday, February 11, 2015

Вита баница с точени кори с мая




Изключително пухкава и вкусна баница по рецепта от стари книги. Спазила съм точно рецептата за тестото, като съм добавила единствено мая. С маята, баницата прилича повече на тутманик, отколкото на класическата вита баница. Но на мен така ми допада повече.
Намалила съм и количеството на мазнината, необходима за намазването на корите.



Необходими продукти :

за тестото- 600 гр. брашно, 350 мл. хладка вода, 1/3 кубче прясна мая, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 1 яйце. Отделно още малко брашно, около 100 гр.,  за разточване на корите.

за намазване на корите- 50 гр. мас  и 50 мл. олио (вместо мас може да използвате масло)

за плънката- 300 гр. сирене, 2 големи яйца

за намазване на тавата- 1-2 с.л. олио

за намазване на баницата- 1 жълтък, 2 с.л. прясно мляко

Във 100 мл.( от 350 мл.) хладка вода  разтворете маята, добавете 2-3 с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Разбъркайте и оставете маята да шупне.
Пресейте брашното във подходящ съд. Направете кладенче, прибавете шупналата мая и останалите продукти. Замесете меко тесто и оставете да втаса, покрито с кърпа, за половин час. След това разделете на 4 части. Покрийте с кърпа и оставете да почива 15 минути.

През това време пригответе плънката като стриете добре сиренето и разбъркате с двете яйца. Разделете плънката предварително на 4 части за четирите кори.

Разтопете маста и добавете към нея олиото. Мазнината е достатъчна за намазване на четирите кори.




Поръсете плота, върху който ще работите, с брашно. Разточете кора, с диаметър около 45 см. и дебелина около 2 мм. Докато разточвате поръсвайте леко кората с брашно за да не залепва точилката. Намажете кората с мазнина. Поръсете равномерно с плънка. Завийте внимателно на руло, като едновременно със завиването се старайте да изчистете, с помощта на суха четка, част от брашното по корите. Усучете леко кората. Поставете я в покрита с пекарска хартия, намазана с мазнина, тава с диаметър 30 см.
По същия начин направете и другите кори.Покрийте с чиста кърпа баницата и оставете на топличко да втаса, докато почти удвои обема си.
Преди да я сложите във фурната  я намажете с жълтъка, разбъркан с прясното мляко. Печете 40 минути  в предварително загрята на 180 градуса фурна.



След като баницата е изпечена, по желание, може да я покриете за 10-15 минути с чиста кърпа. 



За мен това е перфектната комбинация от плънка и тесто. 




Ако обичате в баницата да има повече плънка може да прибавите още малко сирене и 1 яйце. 


Да ви е сладко!

No comments:

Post a Comment