На всеки се е случвало, приготвяйки сладкиш, нещо да се обърка. В моя случай се получиха неравности по предвидения (първоначално) за една тортичка блат. И на принципа, нищо да не се изхвърля, се получи сладкишът "Сухи пасти".
Обикновено с такива блатове правя домашни бонбони, но този път реших да е нещо по-бързо, поради малкото време, с което разполагах.
А ето и необходимите продукти :
Един правоъгълен пандишпанов блат, 30/40 см., разделен на три равни части
150 гр. мармалад
3 с. л. топла вода
1 с. л. ром или друг ароматен алкохол (може и без него)
за трохичките върху сладкиша :
изрезките от крайчетата на блата, стрити на трохи
30 гр. разтопено масло
1 с. л. какао
3 с. л. прясно мляко
1 с. л. ром или ароматен алкохол (може и без него)
50 гр. натрошени орехови ядки
2 с. л. кафява захар (ако не разполагате с кафява, може да използвате пудра или обикновена кристална захар)
Подравнявате крайчетата на блата, като с изрезките приготвяте трохичките за поръската.
Разтваряте мармалада с топлата вода и алкохола. По този начин се нанася по-лесно.
Намазвате, като слагате парчетата блат един върху друг.
Трохите приготвяте като смесвате стритите изрезки, захарта, маслото, прясното мляко, какаото, рома и орехите.
Последния блат не намазвате с мармалада, а покривате с приготвените трохички, като притискате леко.
Поставете сладкиша в кутия, за да не изсъхват страните, и приберете в хладилник поне за час.
Преди сервиране поръсете обилно с пудра захар.
Този сладкиш, както и домашните скалички търпи много импровизации. Може да изпозвате всякакъв вид сладко или мармалад, ядки, да добавяте сушени плодове. Да увеличавате или намаляте количеството на продуктите според вкуса си.
Бързо, лесно и много вкусно.
No comments:
Post a Comment