Tuesday, March 10, 2015

Свинско задушено





Още едно вкусно ястие в графата бързо и лесно, приготвено с достъпни продукти. Свинското месо в рецептата може да бъде заменено с пилешко. Зехтина може да бъде заменен с олио, а сушените манатарки могат изцяло да бъдат изключени от рецептата или да бъдат заменени с пресни гъби.




 А ето и продуктите, които използвах за приготвянето му ( само да вметна бързичко, че в това кишаво и студено време никак не ми се пазруваше и използвах налични продукти) .

650 гр. домашно свинско месо
1/2  к.ч. зехтин
2 глави лук
1 ч.ч. топла вода
1 равна ч.л. червен пипер
10-на зърна черен пипер
1 ч.ч. бяло вино
1 с.л. сушени манатарки ( благодарна съм на нашите добри приятели от с.Црънча, китно родопско селце над Доспат, които ни снабдяват със сушените манатарки. Съхранявам ги във фризер, добре опаковани)
сол на вкус
магданоз за поръсване

Накисват се  манатарките в бялото вино. Запържва се нарязаното на малки хапки месо в зехтина докато побелее. Към месото се добавя нарязания на ситно лук, разбърква се и се задушава под капак около 5-6 минути. Сипва се топлата вода и се задушава още 15-20 минути на слаб огън. Посолява се на вкус, добавят се червения и черния пипер, разбърква се, сипва се бялото вино с манатарките, похлупва се и се задушава под капак на слаб огън докато остане почти на мазнина.
Сервира се поръсено с магданоз или друга подходяща зеленийка. За гарнитура може да се приготви картофено пюре или ориз.
Ако месото е домашно и е по-жилаво спокойно може да се долее още малко вода за да се задуши добре и да не е сурово.






No comments:

Post a Comment