Thursday, January 1, 2015

Сладкиш с тъмна бира Guinness





Това е един от най-вкусните сладкиши, които съм опитвала и определено влиза в класацията ми за най-добър сладкиш. Прилича много на сладкиша с майонеза, само че е с по-богат  вкус. Рецептата е заимствана от интернет. Крема за глазурата е моя импровизация. 




Продукти

250 мл. тъмна бира 
250 гр. масло
400 гр. кристална захар (в оригиналната рецепта е пудра захар )
80 гр. качествено какао
2 яйца
140 мл. гъстичък айрян
280 гр. брашно
2 равни ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. бакпулвер
ванилия- семенцата на половин шушулка (за Коледа и Нова година реших да се поглезя с бурбонска ванилия )




Продукти за глазурата

125 гр. българско крема сирене
200 гр. заквасена сметана
150 гр. сладкарска сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче желирани ментови бонбони- 90 гр.
1 с.л. уиски

Фурната се загрява на 170 градуса.
Изсипва се бирата в тенджерка, добавя се маслото и се загрява леко докато се разтопи.




Дърпа се  от огъня и се прибавят какаото и захарта. Бърка се докато захарта се разтопи. Не е необходим миксер, може да се разбърка с тел за разбиване. 
Смесват се  яйцата, айряна и ванилията и се прибавят към останалите продукти, като се разбърква добре. 
Добавя се пресятото брашно, смесено с бакпулвера и содата.
Разбърква се докато се получи хубава хомогенна смес.
В оригиналната рецепта сместа се изсипва във форма с диаметър 23 см. и се пече 45 мин. в предварително загрята на 170 градуса фурна.

Аз реших, че освен сладкиш ще направя и мъфини.
Напълних 12 хартиени капсулки за мъфини до половината и пекох 20 минути в предварително загрята фурна.
Веднага след тях изпекох и сладкиша във форма с диаметър 25 см., предварително застлана с пекарска хартия, намазана с масло и поръсена леко с брашно. Пекох 30 минути.




За бялата  глазурата:

Разбива се заквасената сметана с една чаена чаша пудра захар, прибавя се 125 гр. крем сирене, бърка се леко докато се смесят .
Добавя се предварително разбита сладкарска сметана(100 гр.) и 1 с. л. уиски. Разбърква се добре.

За ментовата глазура:

Бонбоните се загряват до разтопяване с 50 гр. сладкарска сметана при непрекъснато разбъркване. Оставя се на хладно докато се охлади сместа, като се разбърква от време на време.
От готовата бяла глазура се отделя една трета и се смесва с охладената ментова смес.

Сладкиша намазах с бялата глазура и поръсих с малко какао.








Мъфините украсих с ментовата глазура и поръсих със захарна цветна поръска.





Ментовата глазура след охлаждане се желира и започва да прилича на бонбони маршмелоу.
И както каза един мой малък приятел когато ги опита- Кексче с дъвка :)


















No comments:

Post a Comment