Saturday, January 3, 2015

Масленица с кисело зеле и свински пръжки



Една високо холестеролена, но много вкусна баница. Ние си я наричаме масалница с джемерини(т.е. пръжки).  Приготвя се със ситно нарязано кисело зеле, свински пръжки( пръжките се получават след стопяването на сланинките при топенето на маста ) и разтопена свинска мас. Звучи мазничко, мазничко, но тестото при изпичане поема мазнината и тя почти не се усеща.




За плънката :

350 гр. ситно нарязано кисело зеле
150 гр. пръжки

Нарязаното на ситно зеле се задушава около 10 минути под капак с 1/2 ч.ч. вода докато омекне и водата се изпари. Добавят се пръжките. Дърпа се от огъня и се оставя леко да се охлади.
Предполагам, че пръжките могат да се заместят с леко запържен бекон или кайма. Лично аз не харесвам баниците с кайма, а с бекон никога не съм пробвала защото в къщи  винаги сме имали от свинските пръжки.

За намазване на тестото след разточване :

30 гр. мас
20 мл.олио


Замесва се обикновено хлебно тесто от следните продукти :

400 мл. хладка вода
1/3 кубче мая
640 гр. бяло брашно
3 с. л. олио
1 с. л. захар
1 с. л. сол

Маята със 1 с. л. захар, 100 мл. топла, но не гореща, вода и малко брашно се разбърква да стане на кашичка . Оставя се на топло да шупне. Ако месите на ръка, брашното се слага в подходящ съд, прави се кладенче по средата, изсипва се шупналата мая и останалите продукти и се замесва не много твърдо, еластично тесто. Втасва около половин час (времето за втасване може да е различност в зависимост от температурата на стаята, в която се приготвя ).
Ако замесвате в хлебопекарна, първо,  в контейнера се изсипват течните продукти, шупналата мая и накрая брашното със солта. Включвате на пограма тесто.

След като тестото е втасало се разделя на две равни части. Разточват се две кори с дебелина 1/2 см. Всяка кора се  намазва с половината от разтопената смес- мас и олио, поръсва се с половината от плънката и се навива се на руло. Усуква се леко. Двете рула се слагат в тава. Ако тавата е покрита с пекарска хартя не е необходимо да се намазва с мазнина, в баницата има достатъчно. Втасва 45 минути като по желание, преди да се изпече се намазва с жълтък, разбъркан с 1 с.л. вода.





 Пече се един час  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху най-долната скара на фурната.
След изпичане се завива с чиста кърпа за десетина минути.



Може да се поднесе с чаша червено вино, айрян или сок. 






Да ви е сладко!







No comments:

Post a Comment