Saturday, January 17, 2015

Мекици от "чудното тесто" на леля Ваня от Банкя



Преди  години, попадайки на интересна рецепта, във вестник или списание, с най-голямо старание изрязвах написаното и залепвах в една тетрадка. Така съм запазила и рецептата за тестото "чудо". Пише, че е подходящо за мекици, тутманик, пица, зелник. Пробвала съм всички варианти. Мога да кажа, че в момента има много по-сполучливи рецепти за баници и пица, но мекичките от това тесто са разкошни. 

Необходими продукти:

около 450 гр. брашно
1/2  ч.ч. прясно мляко
1/2  ч.ч. кисело мляко
1/2  ч.ч. хладка вода
1 с.л. олио
1 яйце
1 ч.л. захар
1/2  ч.л. сол
четвърт  кубче, прясна мая

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се захарта и 1-2 с.л. брашно да стане на кашичка. Оставя се на топло да шупне. Брашното се изсипва в подходящ съд, прави се кладенче, добавя се шупнала мая и с останалите продукти се омесва  не много твърдо тесто. Оставя се да се отпусне за 15 минути, покрито с влажна кърпа. Меси се още един път и се оставя да втасва още 15 минути.
С намаслени ръце се късат топчета от тестото, оформят се мекички и се пържат в сгорещено олио.



Могат да се поднесат с мед, конфитюр, сирене, или просто поръсени с пудра захар




Приятен апетит!

Това тесто, поставено в найлонова торбичка, намазана с олио, може да се съхрани в хладилника 2-3 дни. Хубаво е, преди употреба, да престои на стайна температура поне час за да се затопли. 












No comments:

Post a Comment