Thursday, January 22, 2015

Кюфтенца с бял сос




Изключително вкусно ястие. Поради липсата на запръжка е подходящо и за малки деца. Не е използвана мазнина, тази от каймата беше достатъчна. Каймата в рецептата, приготвена от равни части телешко и свинско месо, винаги може да бъде заменена с пилешка, телешка или заешка. За да сте сигурни, че в каймата наистина има месо е хубаво да си я направите сами.

Необходими продукти за 4 порции :

за кюфтенцата

500 гр. домашна приготвена кайма, смес
3 с.л. ориз
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. магданоз или друга зелена подправка ( има хора, които не харесват магданоз)
1 к.ч. вода


За белия сос

1,5 литра вода
1 морков
50 грама глава целина
1/2 глава лук
по желание- скилидка чесън

За застройката

1 жълтък ( белтък не се използва защото застройката ще се пресече )
5 с.л. кисело мляко
3 с.л. брашно

Начин на приготвяне :



Сварете ориза с 1 к.ч. вода докато поеме водата и омекне леко( не трябва да се сварява напълно защото ще се вари и след прибавянето му към каймата). Оставете да изстине. Омесете каймата с леко сварения ориз, черния пипер, солта и магданоза. Разделете на 16 малки кюфтенца.

Сложете водата за соса да завира, прибавете останалите продукти и варете 20 минути под капак на умерен огън. Посолете със сол на вкус. По желание преди да прибавите кюфтенцата може да пасирате соса. След 20-та минута пуснете кюфтенцата и варете още 20 минути на умерен огън под капак. След като кюфтенцата са готови изключете, махнете капака и изчакайте 15-на минути ястието да позстине.
Пригответе застройката като разбъркате хубаво с лъжица или вилица продуктите за нея. Започнете да добавяте лъжица по лъжица от охладения сос към застройката докато температурата на соса и застройката се уеднаквят. След това изсипете бавно застройката в соса като разбърквате леко, за да не се развали формата на кюфтенцата. Включете котлона и с постоянно разбъркване изчакайте да се сгъсти. Дръпнете вече готовото ястие и поръсете със зелени подправки по избор.

Аз поръсих с пресен риган от градината и поднесох с вкусен домашен хляб.






Добър апетит!


No comments:

Post a Comment