Friday, February 27, 2015

Домашни хлебчета








За малко да не успея да ги снимам, тези вкусни, пухкави хлебчета. Току що изпечени и приготвени за снимка и .... Започна се едно мрънкане от мъжете в къщи, колко са гладни и как съм ги хранила със студена храна, щото виждате ли, докато снимам всичко и храната изстива. И по-добре да си похапнат от храната на домашния любимец, тя винаги си е студена. А, знаете как приятно ухае топлия, току що изпечен хляб. А на масата да има хубаво сиренце и домати. Мм, неустоимо. Няма смисъл да ви казвам, че супичката, която бях приготвила, си остана за вечеря и обядвахме само хлебчета, сирене и домати.

А, ето и рецептата за тези вкусни хлебчета:

300 мл. вода
1/2 кубче мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 гр. брашно и още малко за разточване

3-4 с.л. зехтин за намазване на хлебчетата
семена за поръсване

Разтворете маята в 100мл.(от 300 мл.) топла вода, добавете 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно, да стане на кашичка. Оставете на топличко да шупне. След като маята е готова, замесете с останалите продукти не много твърдо, еластично тесто. Покрийте с влажна кърпа или фолио и оставете на топличко, докато удвои обема си.

Разделете тестото на две равни части.


Разточете всяка част на правоъгълна кора с дебелина около 4-5 мм.


Започнете да навивате на руло от широката част.



Завийте, като оставите края на рулото от долната страна.
Разрежете всяко руло на три части.



 Сложете нарязаните хлебчета в тава с пергаментова хартия. Направете разрези с остър нож.



Оставете на топличко да втасат, намажете ги обилно със зехтин и поръсете със семена и подправки на вкус.


Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.


Имайте търпение докато се охладят. 




Бон апети!




No comments:

Post a Comment