Домашни вкусотийки за малки и големи, порастващи или не, с повод или без повод, но винаги специални Сладко-любители.
Tuesday, February 17, 2015
Пилешки бутчета с мед и портокалов сок
Изключително крехки пилешки бутчета с аромат на портокал и лимон.
Необходими продукти :
4 горни пилешки бутчета плюс едно долно
1 с.л. масло
2 с.л. зехтин или олио
1/2 глава кромид лук
1 голям морков
1 тиквичка
2 с.л. мед
3 с.л. дижонска горчица
ситно настърганата кора и сока на един портокал и един лимон
1 пресована скилидка чесън
1 равна к.л. джинджифил на прах
черен пипер и сол на вкус
За гарнитура :
200 гр. дългозърнест ориз
топла вода
1 равна к.л. сол
1 с.л. зехтин или олио
Ориза за гарнитура се приготвя от една част ориз и три части вода.
Измийте добре ориза, отцедете, и го сложете да се вари в тенджерка, със съответното количество вода и мазнината, на слаб огън. След завиране разбъркайте и оставете да се вари докато почти поеме водата. Малко преди да е готов ориза, посолете, разбъркайте леко, похупете и дръпнете от котлона. Оставете покрито около 10 минути. След това ориза вече е готов за поднасяне.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете в тенджера с дълбоко дъно мазнината и запържете бутчета за около 3 минути от всяка страна. Извадете месото от съда и в същата мазнина задушете лука, морковите и тиквичката за 10 минути на умерен огън.
Смесете настърганата кора и сока на портокала и лимона с меда, горчицата, джинджифила и пресования чесън. Върнете месото при зеленчуците и залейте с медната смес. Оставете да заври и свалете съда от котлона. Прехвълете всичко във тавичка. Поръсете със черен пипер и сол на вкус.
Покрийте с алуминиево фолио и печете покрито 45 минути. След това махнете фолиото и печете още 10-15 минути докато коричката на бутчетата придобие много лек загар. За да не изсъхне месото, след махане на фолиото, поне един-два пъти полейте със соса от тавичката. Поднесете с гарнитура от варен ориз.
Получава се изключително крехко ястие с малко по-различен, сладък и леко кисел от лимоновия сок, вкус.
Ако не обичате тиквички може да ги замените с картофи.
Добър апетит!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment