Четейки за високите хранителни свойства на тахана, у мен се зароди идеята да го вложа в направата на торта. Харесах си сусамов тахан с портокали и се впуснах в търсене на рецепта. Идеята за крема открих в блога на Мария. Спрях се на шоколадовите блатове на Ирина Купенска. Щяха идеално да си паснат с ароматния портокалов крем.
А ето и рецептата:
Блатове - от Sunshine Kitchen
180 гр. брашно
150 гр. захар
125 гр. кафява захар
60 гр.какао (аз използвах Йоткер)
1 и 1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
шипка сол
2 яйца
140 мл. гъст айрян
75 мл. олио
140 мл. прясно сварено, горещо кафе
Загряваме фурната на 180 градуса
Смесваме сухите съставки в една купа. Към тях прибавяме разбърканите яйца, олио и айрян. Разбъркваме добре. Накрая прибавяме горещото кафе и бъркаме до хомогенна и гладка смес.
Застиламе с пекарска хария тавата, намазняваме леко. Поръсваме леко с брашно или какао, както е по рецептата на Иринка. Аз предпочитам да пека всеки блат отделно.
При мен се получиха 3 блата с диаметър 20 см. Печем за 15-20 минути.
За шоколадовия крем с тахан:
300 гр. прясно изцеден портокалов сок
4 натурални шоколада Своге
1 бурканче от 350 гр. сусамов тахан с портокали
ситно настъргана кора на половин портокал
Загряваме портокаловия сок до завиране.
Снемаме от огъня.
Бъркаме до получаване на гладка смес.
След изстиване добавяме тахана. Разбъркваме с дървена лъжица или разбивачна тел.
оставяме малка част от крема за покриване
Стягаме тортата в тортен ринг. Охлаждаме в хладилника за час-два.
Заливаме с оставения за тази цел крем като го затопляме леко.
Украсяваме по желание.
Лично впечатление-
1. Ние сме любители на черния шоколад, но ако искате крема да е по-сладък, може да замените единия натурален шоколад с млечен.
2. Гарнирайте с повече парченца портокал. Комбинацията от портокал и шоколад е убийствена.
3. Преди консумация оставете торта за 15-на минути извън хладилника, да се отпусне крема.
4. Определено тортата трябва да престои поне един ден, за да се слеят ароматите.
No comments:
Post a Comment