Thursday, October 30, 2014

Шоколадова торта с таханов крем




Четейки за високите хранителни свойства на тахана, у мен се зароди идеята да го вложа в направата на торта. Харесах си сусамов тахан с портокали и се впуснах в търсене на рецепта. Идеята за крема открих в блога на Мария. Спрях се на шоколадовите блатове на Ирина Купенска. Щяха идеално да си паснат с ароматния портокалов крем.

А ето и рецептата:

Блатове - от Sunshine Kitchen 

180 гр. брашно
150 гр. захар
125 гр. кафява захар
60 гр.какао (аз използвах Йоткер)
1 и 1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
шипка сол
2 яйца
140 мл. гъст айрян
75 мл. олио
140 мл. прясно сварено, горещо кафе

Загряваме фурната на 180 градуса
Смесваме сухите съставки в една купа. Към тях прибавяме разбърканите яйца, олио и айрян. Разбъркваме добре. Накрая прибавяме горещото кафе и бъркаме до хомогенна и гладка смес.
Застиламе с пекарска хария тавата, намазняваме леко. Поръсваме леко с брашно или какао,  както е по рецептата на Иринка. Аз предпочитам да пека всеки блат отделно.
 При мен се получиха 3 блата с диаметър 20 см. Печем за 15-20 минути.




За шоколадовия крем с тахан:


300 гр. прясно изцеден портокалов сок
4 натурални шоколада Своге
1 бурканче от 350 гр. сусамов тахан с портокали
ситно настъргана кора на половин портокал 

Загряваме  портокаловия сок до завиране.
Снемаме от огъня. 
Бъркаме до получаване на гладка смес.
След изстиване добавяме тахана. Разбъркваме с дървена лъжица или разбивачна тел.
оставяме малка част от крема за покриване



Стягаме тортата в тортен ринг. Охлаждаме в хладилника за час-два.


Заливаме с оставения за тази цел крем като го затопляме леко.


Украсяваме по желание.

Лично впечатление-

1. Ние сме любители на черния шоколад, но ако искате крема да е по-сладък, може да замените единия натурален  шоколад с млечен.

2. Гарнирайте с повече парченца портокал. Комбинацията от  портокал и шоколад е убийствена.

3. Преди консумация оставете торта за 15-на минути извън хладилника, да се отпусне крема.

4. Определено тортата трябва да престои поне един ден, за да се слеят ароматите.




















No comments:

Post a Comment